U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Zalmtorentje met röstikletskoppen en citroendressing

30 min bereidingstijd - wachten 30 min
15 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 75 g Aviko Rösti Original, ontdooid
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 2 citroenen
  • 50 g bloem
  • 3 el sesamzaad
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl kappertjes, grof gehakt
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 25 g luxe slamelange
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 1-2 el cress
  • Bakplaat met bakpapier, evt. kookring (7 cm ø)

Bereiding:

  • Smelt in een steelpan de boter. Roer het sap van 1 citroen, de bloem, de rösti, 2 eetlepels sesamzaad en een snuf zout door de gesmolten boter. Zet het deeg 30 minuten afgedekt in de koelkast om stevig te worden.
  • Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verdeel het deeg in 12 porties. Rol van elke portie een balletje. Druk het balletje op een bakplaat met vochtige vingers of de achterkant van een natte lepel plat, tot een schijf van ongeveer 7 cm doorsnede en 1-2 mm dikte. Gebruik eventueel een kookring voor een perfect rond koekje. Bestrooi het deeg met het resterende sesamzaad.
  • Bak de röstikletskoppen in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
  • Boen voor de dressing de tweede citroen schoon. Rasp de helft van de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de mayonaise met de citroenrasp en 1-2 eetlepels sap, de kappertjes, de bieslook en peper naar smaak.
  • Leg op 4 borden een röstikletskop. Verdeel er de helft van de sla en zalm over. Besprenkel met de helft van de citroendressing. Leg er weer een röstikletskop op en verdeel de rest van de sla, de zalm en de dressing erover. Dek de torentjes af met de laatste kletskoppen en bestrooi met de cress.

 

Bak de röstikletskoppen al een dag eerder en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Maak ook alvast de dressing. Stapel de torentjes vlak voor het serveren pas op, zodat de röstikletskoppen nog lekker knapperig zijn.

 

Tip: Deze torentjes zijn ook heerlijk met rosbief of fricandeau. Liever zonder vlees of vis? Neem gegrilde groenten!

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 335 kcal
  • 26 g vet waarvan 9 g verzadigd
  • 15 g koolhydraten
  • 10 g eiwit
  • 1 g vezels
  • 1,3 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen